Ølproduksjon

Her finner du noen av de vanligste prosessene for fremstilling av øl i et bryggeri. Klikk for å få en mer detaljert beskrivelse og se hvilken ulike løsninger vi kan tilby til de forskjellige applikasjonene i bryggeriet.

Kontrollsystem for bryggeri

Vårt system, basert på JUMO variTRON og JUMO smartWARE, muliggjør autonom styring av mesking, lautering og urtkoking. Dette gjør at neste batch kan forberedes mens vørteren koker. Alle viktige parametere, som temperatur, trykk, pH, flow og omrøringshastighet, overvåkes og registreres kontinuerlig med JUMO smartWARE Evaluation.

Mesking

Ved mesking er det nødvendig med nøyaktig temperaturmåling for at prosessen skal lykkes. Maltblandingen reguleres gjennom et forhåndsbestemt temperaturprogram slik at stivelsen i malten brytes ned til sukker. En meget presis temperaturregulering muliggjør også et høyt sukkerutbytte, noe som gjør at du kan påvirke fylden og alkoholinnholdet i ølet.

Lautering

Under lauteringsprosessen skilles skallene til malten, det brukte kornet, fra vørteren. Her fungerer det brukte kornet som et filter. Mesken pumpes og resirkuleres i kretsen til det har dannet seg et filtreringslag fra skallet. Omrøreren styres av trykkforskjellen slik at filtreringen blir effektiv.

Vørterkokere

Koking av vørteren trekker ut aromatiske komponenter fra humlen. Samtidig fordamper alle komponenter som kan gi dårlig smak i ølet. Dette frigjør vørteren fra andre stoffer i sedimentet som denaturerer og separeres ved høye temperaturer. Den positive bivirkningen ved å koke vørteren er at vørteren steriliseres.

Vørtekjølere

Etter klaring ved sentrifugering eller ved filtrering skal vørteren kjøles ned til gjæringstemperatur så raskt som mulig. Her er også parameterne for tid og temperatur ekstremt viktige. flowhastigheten til vørteren styres av vørtertemperaturen. Jo varmere vørteren er, jo langsommere flyter den gjennom kjøleren.

Gjæring og lagringstank

Under gjæringen blandes vørteren med en viss mengde gjærceller. I begynnelsen av gjæringsprosessen luftes gjæren godt og gjærer deretter ved optimal temperatur. Ved påfølgende lagring høstes gjæren og grønt øl lagres ved en spesifisert temperatur i en spesifisert periode, avhengig av øltype.