Getrocknete Kräuter
Suksesshistorie: tørkede urter

Fløyelshansker til urtebehandling

Tørkede urter har ikke bare blitt en uunnværlig del av kjøkkenet. I årtusener har de også spilt en viktig rolle i fremstillingen av medisiner. En mye brukt form er kamillete. Tørkeprosessen er tidkrevende, ettersom urtene må behandles nøye for å sikre optimal kvalitet og høyest mulig innhold av virkestoffet.

Prosjekt

Hos Hofgutkräuter GmbH & Co. KG i Reinheim i Tyskland tørkes ulike urter med en båndtørkemaskin for videre bearbeiding av teprodusenter eller ekstraktører. Blant disse er kamille, peppermynte, løvetann, arnikarot, sitronmelisse, artisjokker og pastinakk.


Avhengig av produktet varierer temperaturen og båndhastigheten i tørkeprosessen. Produktene som skal tørkes, føres til båndtørkeren via et transportbånd. Etter hvert som urtene passerer gjennom systemet med totalt 5 vendepunkter, tørkes de med varmluft.Urtetørking

Løsning

Den tidligere båndtørkeren hos Hofgutkräuter GmbH & Co. KG i Reinheim, Tyskland, har blitt oppgradert for å forbedre energieffektiviteten og øke systemets fleksibilitet.

På rundt 20 målepunkter på og i båndtørkeren måles og styres temperaturer, trykk, vifte- og avtrekkshastigheter og remdrev for hver tørkeprosess med automatiseringssystemet JUMO mTRON T. Systemet overvåkes for funksjonsfeil, og måleverdiene lagres for å sikre sporbarhet og dokumentasjon.

I tilluftsområdet brukes luftfuktighets- og temperaturregulatorer. Det brukes også hygrotermiske omformere og temperatursensorer. I avtrekksdelen brukes JUMO dTRON-regulatorer (blant annet) som hastighetssensorer sammen med JUMO differensialtrykksensorer. I tillegg drives remdriften av JUMO dTRON-regulatorer.

Innvendig visning av båndtørkeren

Innvendig visning av båndtørkeren

Tilførsel av forsyninger

Tilførsel av forsyninger

Prosjektets resultater

Med sin brede produktportefølje var JUMO i stand til å modernisere hele anlegget. 14 flerkanals styremoduler, 16 analoge inngangsmoduler og 19 digitale inngangs- eller utgangsmoduler ble brukt i tillegg til to sentrale prosesseringsenheter. I tillegg ble det komplette sensorteknologisystemet levert.